عنایت بربنیاد گزارش رسانههای غربی از جمله CNN و واشنگتن پُست، به نظر میرسد که ایالات متحدۀ امریکا در هفتۀ جاری توافقنامۀ را زیر نام (کاهش خشونت ها) با گروه طالبان به امضا برساند. در روزهای اخیر مایک پومپئو وزیر امور خارجه امریکا، نیز در گفتگوهای جداگانۀ تلفنی با سران حکومت وحدت ملی از پیشرفت […]
عنایت
بربنیاد گزارش رسانههای غربی از جمله CNN و واشنگتن پُست، به نظر میرسد که ایالات متحدۀ امریکا در هفتۀ جاری توافقنامۀ را زیر نام (کاهش خشونت ها) با گروه طالبان به امضا برساند. در روزهای اخیر مایک پومپئو وزیر امور خارجه امریکا، نیز در گفتگوهای جداگانۀ تلفنی با سران حکومت وحدت ملی از پیشرفت مذاکرات صلح با نمایندهگان طالبان نیز خبر داده است. هیجانات هردو رهبر یکی کمتر و یکی هم بسیار جدیتر نشان میداد که وزیر امور خارجه امریکا چیزی مهمی در گوش آنان حتماً گفته است.
درحالیکه تا چند روز پیش بر سر چگونهگی توافقات احتمالی میان امریکا و گروه طالبان، هردو رهبر اختلافات جدی داشتند و در واقع هر کدام ساز خود را در زمینه مینواختند. یکی از برقراری آتش بس کامل، به عنوان یک پیش شرط حرف میزد و دیگری قانع شده بود تا حد اقل امریکا و طالبان بر سر کاهش خشونتها به هدف آغاز مذاکرات بینالافغانی به توافق برسند.
در حالیکه موضع رئیس جمهور مبنی به برقراری آتش بس محقتر به نظر میرسید، اما درصورت امضای توافق نامۀ (کاهش خشونتها) دیدگاه رئیس اجرائیه دراین شرایط مرعی شده است. در حالیکه امضای هرگونه توافقنامۀ احتمالی به دیدگاه ها و نظریات مثبت و منفی سران حکومت و مردم افغانستان ندارد. به نظر میرسد، مایک پمپئو در گفتگو تلفنی رئیس جمهور غنی را قناعت داده باشد، تا دیگر صدا در نیاورد و بگذارد که این توافقنامه بدون سرو صدا به امضا برسد. درحالیکه در گفتگوی تلفنی از عبدالله عبدالله نیز تشکر کرده، گفته است که خبرهای خوبی برای مردم افغانستان طی روزهای آینده دارند.
از سویهم، رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی امریکا در شورای آتلانتیک در واشنگتن، به پرسشهایی درباره گفتوگوهای صلح افغانستان نیز گفته است که در زمینۀ امضای توافقنامۀ صلح پیشرفت چشمگیری حاصل شده است. اوبراین، تأکید کرده است که به طور محتاطانه خوشبین است که اخبار خوبی از گفتگوهای صلح در روزهای اخیر منتشر شود.
چیزی که بسیار روشن است اینکه امریکا طی بیش از یکسال مذاکرۀ نفسگیر با گروه طالبان، اینبار مجبور است تا نتایج کار ۱۱ دور مذاکرات خود را با امضای یک توافقنامه به مردم امریکا اعلام کند. هرچند که توافقنامۀ که قرار است به امضا برسد، خیلی مشکوک و شکنند به نظر میرسد، اما ممکن است برای هردو طرف جنگ یک پیروزی و دستآورد محسوب شود.
زیرا هردو طرف شرایط خود را مطرح کرده اند و بهتر میدانند که بر سر کدام موارد توافق کنند و بر سر کدام موارد ایستادهگی و یا هم چانه زنی نمایند تا در مذاکراتی آینده که متحمل است، به عنوان کارت سبز و سرخ از آنها استفاده نمایند. چیزیکه از همین حالا روشن است، اینکه در این توافقنامه منافع هردو طرف جنگ، رعایت خواهد شد و چیزی که واضح نیست، منافع مردم افغانستان و آیندۀ آنان است. این نگرانی مردم درست است که میگویند: در صورتیکه امریکا با طالبان به توافق برسند، آیندۀ مردم و دستآوردهای ۱۸ سال اخیر ممکن است در یک تعامل سری نادیده گرفته شود.
مردم درگفتگوهای خودمانی میگویند که، با امضای این توافقنامه، دشمنان مردم افغانستان با خاطر جمع، از حملات هوایی قوای ائتلاف که در گذشته معمول بود و در بسا موارد سرکوب شان میکرد، اینبار چنگ و دندان خود را تیز تر میسازند و به جان مردم بیدفاع افغانستان بار دیگر گرگ هار میشوند.
مردم به این باور اند، در صورتیکه این توافقنامه بین گروه طالبان و امریکا به امضا برسد، هردو طرف را ملزم میسازد تا با اهداف منافع و مواضع یک دیگرشان حمله نه کنند. از سویهم خوشبینیهای وجود دارد که با امضای این توافقنامه، صلح و امنیت در افغانستان و منطقه برقرار گردد و زمینۀ خروج نیروهای ائتلاف را به رهبری امریکا از افغانستان مساعد سازد.
امریکا و ائتلاف بینالمللی ۱۸ سال است در افغانستان حضور نظامی دارند و در برابر تروریزم بین المللی میجنگند. با گذشت اینهمه سالها، هنوز هم نگرانی جدی رهبران سیاسی، جامعۀ مدنی و عام مردم افغانستان به عنوان یک دغدغۀ کلان پا برجاست و هیچ ضمانتی در حال حاضر وجود ندارد که طالبان با کاهش خشونتها در برابر مردم افغانستان نیز خشونت انجام ندهند و آهسته آهسته با انعطاف پذیری بیشتر زمینۀ صلح دایمی را در کشور مهیا سازد.
۱۸سال پیش امریکا در یک ائتلاف جهانی به تجویز شورای امنیت سازمان ملل متحد به افغانستان لشکر کشی کرد و رژیم طالبان را که گروه القاعده را میزبانی میکرد در همکاری جبهه متحد شمال سقوط دادند. قرار است با امضای این توافقنامه امریکا به طولانی ترین جنگ خود در قلب آسیا پایان دهد و زمینۀ برگشت سربازان خود و متحدین را مهیا سازد. از سویهم مردم افغانستان بی صبرانه طرفدار صلح اند، اما هرگونه توافق صلح و یا هم کاهش خشونت ها نباید بازی با گذشته و آیندۀ مردم باشد. بلکه توافق صلح و یا هم کاهش خشونتها بستری باشد برای تأمین امنیت، برقراری آتش بس، آغاز گفتگوهای صلح بینالافغانی، ایجاد فضای مناسب برای زندهگی بهتر و جامعۀ مملو از رفاه و آسایش.
Sunday, 15 September , 2024