هارون چهاردمین کنفرانس سران حکومات سازمان همکاری های شانگهای به تاریخ ۱۰ دسمبر ۲۰۱۵م در شهر جین موی چین برگزار گردید. ریاست این اجلاس را نخست وزیر چین به عده داشت. تقویت نهاد های درون سازمانی با هدف مشارکت اعضا از دستور این نشست بود.   شانگهای در سال ۲۰۰۱ م با عضویت دولت های؛ گون: […]

هارون

چهاردمین کنفرانس سران حکومات سازمان همکاری های شانگهای به تاریخ ۱۰ دسمبر ۲۰۱۵م در شهر جین موی چین برگزار گردید. ریاست این اجلاس را نخست وزیر چین به عده داشت. تقویت نهاد های درون سازمانی با هدف مشارکت اعضا از دستور این نشست بود.   شانگهای در سال ۲۰۰۱ م با عضویت دولت های؛ گون: چین، روسیه، قزاقستان، قرغزستان، تاجیکستان و ازبیکستان شکل گرفت. داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی کشور مان به مثابۀ عضو ناظر در این همایش اشتراک ورزید و خواستار عضویت دایمی این کشور در این سازمان گردید؛ زیرا افغانستان با در نظرداشت موقعیت جغرافیایی خود، می تواند نقطۀ وصل در منطقه نقش بازی نماید.

تجارت، اقتصاد، سرمایه گذاری های مشترک، حمل و نقل، توسعۀ تکنالوژی، ارتباطات و انرژی، مبارزه با نیرو های تروریستی، افراط گرایی و تجزیه طلبی از محور های اساسی این بحث بوده است. کشور های عضو شانگهای از ظرفیت های بلند نظامی و اقتصادی برخورد دار است و این کشور ها می توانند یکنوع همگرایی منطقه یی و در فرجام یک جامعۀ صلح آمیز را در این مناطق به وجود آورند. در این نشست کشور های هند، پاکستان، افغانستان و مغولستان به مثابۀ عضو ناظر اشتراک ورزیده بودند.

بهره گیری از صندوق راه ابریشم با سرمایۀ ۴۰ میلیارد دالری و بهره برداری از بانک آسیایی در زیر ساخت ها با سرمایۀ صد میلیارد دالر و تقویت همکاری های صنعتی از سهولت های این سازمان است، که در این نشست مطرح گردید و این اعضا می توانند از این سهولت ها در زمینه های زیرساخت های خویش استفاده کنند.

گفته می شود که راه ابریشم چین این کشور را با ۶۰ کشور دیگر جهان از جمله کشور های عضو سازمان همکاری های شانگهای متصل می سازد. این تحول بزرگ در ارسال و تبادلۀ کالا، توسعه و طرح های زیرساخت های اقتصادی در قرن بیست ویک در این منطقه یی از جهان کم نظیر می باشد.

این نشست زمینه های اقتصادی، تجاری، صنعتی، توسعه و زیرساخت ها را در میان اعضا ارزیابی نمود و بر توسعۀ پایدار میان اعضا تاکید نمود و در کُل اعضا به این نتیجه رسیدند که این همکاری ها در صورت امنیت در منطقه در میان اعضاء تامین شده می تواند. در میان اعضای شانگهای، روسیه و چین در معرض افراط گرایی و افکار تجزیه طلبی قرار دارند.

این سازمان به حفظ صلح در منطقه و جهان کمک خواهد کرد و زمینۀ توسعۀ پایدار را به نسل های بعدی به میان خواهد آورد. افزون بر توسعه و ارتباطات در زیرساخت ها، این همایش به بُعد امنیتی در منطقه مکث نمود و مبارزه با مواد مخدر یکی از مولفه ها در این گفتگو ها قرار گرفت.

مواد مخدر، قاچاق اسلحه هم اکنون یکی از دشواری ها و دغدغه ها در میان این کشور ها می باشد. مقولۀ امنیت، سیاست، اقتصاد، توسعه و اربتاطات در یک چارچوب دایماً فعال در این همایش مورد بحث قرار گرفت و بر تجارت آزاد در منطقه و جهان تصامیم اتخاذ گردید.

رئیس اجرائیه در این همایش مشکلات و معضل های اقتصادی افغانستان را به بررسی گرفت و از کشور ها خواست که در شرایط موجود در جهت ساز و کار ها و رشد اقتصادی و تامین امنیت افغانستان را کمک نمایند. رئیس اجراییه خواهان تسریع عضویت دایمی افغانستان  در این سازمان گردید و عنوان کرد که افغانستان به عنوان نقطۀ وصل برای تجارت و ترانزیت در منطقه عمل خواهد کرد و جانب افغانی از این تریبون بزرگ تعهد کشورش را در مبازره با تروریزم، افراط گرایی و جدایی طلبی که از محور های این همایش بود، ابراز نمود و خواهان همکاری های هرچه بیشتر این کشور ها در جهت صلح و ثبات و تقویۀ اقتصادی افغانستان گردید.

رئیس اجراییه در حاشیۀ این کنفرانس با صدراعظم روسیه و وزیر دولت هند در امور خارجی و سایر دیپلوماتان و نماینده های کشور ها دیدار هایی داشت و موضع افغانستان را در قبال مبارزه با افراط گرایی واضع ساخت و مبارزۀ مشترک کشور ها را به خاطر صلح و ثبات افغانستان خواستار گردید.